دهم آبان ۱۴۰۱ عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصاد و دارایی، از «آییننامۀ حمایت از سکوها و کسبوکارهای اقتصاد دیجیتال» رونمایی کردند. این آییننامه در ششمین جلسۀ کارگروه ویژۀ اقتصاد دیجیتال به تصویب رسیده است.
این آییننامه که با عنوان «طرح حمایت از سکوها و کسبوکارهای اقتصاد دیجیتال» نیز شناخته میشود، بهاستناد اختیارات تفویضی اصل ۱۳۸ قانون اساسی به وزیران عضو کارگروه ویژۀ اقتصاد دیجیتال، موضوع تصویبنامۀ شمارۀ ۱۲۳۳۱۳/ت ۵۹۳۶۹ ه مورخ ۱۱/۱۰/۱۴۰۰ هیئتوزیران به تصویب رسیده است.
در این آییننامه، «سکوی داخلی» اینگونه تعریف شده است: «بستر یا زیرساختی که امکان حضور یا مشارکت برخط مصرفکنندگان و عرضهکنندگان متکثر کالا و خدمات و محتوا را بر روی شبکۀ ملی اطلاعات فراهم میکند و دارای قواعد و سازوکارهای شفاف و بدون تبعیض است.»
همچنین یک مفهوم دیگر نیز با عنوان «سکوی مشمول» در این آییننامه آمده است که «سکوی داخلی که بر اساس ضوابط ابلاغی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات فعالیت نموده و به تأیید وزارتخانۀ مذکور میرسد.» تعریف شده است.
تبصره: ضوابط شناسایی سکوهای مشمول و شرایط بهرهمندی از حمایتهای این آییننامه با تعیین روش سطحبندی سکوها بر اساس معیارهایی مانند تعداد کاربر فعال، قابلیتها و میزان آمادگی زیرساختهای فنی سکو، حجم گردش مالی، بازۀ زمانی فعالیت سکو و بازخورد کاربران آن خواهد بود.
علاوه بر این، عبارتی با عنوان «کسبوکارهای مشمول» نیز در این آییننامه وجود دارد که تعریف آن عبارتاند از: «اشخاص حقیقی و حقوقی که بر بستر “سکوهای مشمول” و طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران اقدام به فروش کالا یا خدمات و یا فعالیت اقتصادی مینمایند.»
همانگونه که در تعاریف مشاهده کردید، در این آییننامه، کسبوکارها و سکوها به چند دسته تقسیم شدهاند. این دستهبندی مشکلاتی را ایجاد میکند؛ برای مثال، مسبب آغاز برچسبزنی به کسبوکارها و استارتاپهاست. افزون بر این، دستهبندی کسبوکارها و استارتاپها در فضایی مبهم، آن هم وقتی تعریف دقیق و شفافی از آنها وجود ندارد، میتواند زمینهساز ایجاد رانت و انحصار باشد. مطابق این آییننامه، برچسبگذاری روی استارتاپها و کسبوکارها، بر شرایط و چگونگی و میزان حمایتهای دریافتی آنها مؤثر است. به این ترتیب، بعضی از کسبوکارها نسبت به سایر رقبای خود از امتیازات بیشتری برخوردار خواهند شد و حتی میتوانند با اختیاراتی که از طریق این برچسبگذاری به دست میآورند، بر عملکرد رقبا نیز تأثیر بگذارند. اگر فرصت برابر در اختیار همۀ کسبوکارها نباشد، رقابتهای تخریبکننده خواهند بود.
در این آییننامه «۳۰ نوع حمایت برای رونق کسبوکارهای اینترنتی» مقرر شده است که سازمانهای مشارکتکننده باید آنها را به اجرا درآورند. این سازمانها عبارتاند از:
• وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات؛
• وزارت امور اقتصادی و دارایی؛
• وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛
• وزارت صنعت معدن و تجارت؛
• بانک مرکزی؛
• سازمان صداوسیما؛
• سازمان برنامهوبودجه.
همچنین، حمایتهای موردنظر مطابق این فهرست دستهبندی شدهاند:
۱. خدمات پرداخت
سکوهای مشمول موظفاند بر اساس ضوابط و تسهیلات فراهمشده توسط بانک مرکزی ج.ا.ا نسبت به فراهمکردن امکانات زیر برای خریداران محصولات و خدمات در این سکوها اقدام نمایند:
• امکان راهاندازی حساب امانی؛
• امکان خرید اعتباری؛
• امکان پرداخت مستقیم؛
• امکان راهاندازی کیف پول؛
• فراهمکردن درگاه پرداخت؛
• امکان استفاده از رمزریال.
نکتۀ جالب دربارۀ خدمات پرداخت این است که سکوهای مشمول که هنوز مشخص نیست چطور شناسایی و فهرست شدهاند و چه حمایتهایی دریافت کردهاند و چه تعهداتی دارند، موظفاند به «فراهمکردن امکانات برای خریداران محصولات و خدمات». بهعبارت دیگر، این آییننامه پیش از اینکه میزان و شرایط حمایتها را مشخص کند، برای سکوهای حمایتشده الزامات تعیین کرده است.
فارغ از موضوع ضمانت اجرایی این الزامات برای سکوهای مشمول، پرسش مهم این است که: «چطور ایجاد این امکانات و قابلیتها، که بر اساس استراتژیها و برنامهها و توان اجرایی هر سکوی داخلی میتواند متفاوت باشد، حمایت از آنها تلقی میشود؟»
۲. حمایت تبلیغاتی از سکوها
• تخفیف حداکثری هزینۀ تبلیغات در دستگاههای دولتی؛
• دستگاههای دولتی مکلفاند زمینۀ تبلیغ و معرفی سکوهای مشمول را فراهم کنند؛
• ممنوعیت تبلیغ سکوهای مشابه خارجی در برنامههای سازمان صداوسیما و سایر دستگاههای دولتی؛
• تخفیف حداکثری تبلیغات در صداوسیما برای سکوهای مشمول؛
• برنامهسازی برای معرفی کسبوکارهای مشمول در صداوسیما برای جذب دنبالکننده؛
• ارائۀ بستههای تبلیغاتی رایگان توسط سکوهای مشمول برای جذب «دنبالکننده» برای کسبوکارهای مشمول؛
• اختصاص بستۀ ویژۀ تبلیغات پیامکی به کسبوکارهای مشمول.
در این بخش، فهرستی از حمایتهای تبلیغاتی از سکوها آمده است که عمدتاً شامل محاسبۀ تخفیفها و در مواردی برنامهسازی برای سکوهاست. بهاذعان این آییننامه، در موارد مختلف، برای تبلیغات نیز باید دستورالعمل اجرایی تهیه شود. همچنین وجود ابهام و دقیقنبودن شرایط ارائۀ این تخفیفات و تسهیلات نگرانکننده است، چراکه باعث میشود دستگاهها و سازمانهای مختلف بتوانند با استارتاپها و کسبوکارهای اینترنتی سلیقهای برخورد کنند. عدم شفافیت در این زمینه امتیازات ویژهای را برای بعضی از سکوها در مقابل بعضی دیگر ایجاد میکند که بهمعنای تأمین یک رانت قدرتمند برای برخی از سکوهاست. ضمن اینکه اصولاً شیوه و نتیجۀ حمایتهای قبلی برای تبلیغ مثلاً در صداوسیما پیشازاین تجربه شدهاند و کاملاً آشکار است که این فرصت برای همه فراهم نخواهد شد. در چنین شرایطی، قاعدتاً فقط بخشی از کسبوکارهای موردتأیید حاکمیت یا دارای روابط خاص، از آنها بهرهمند خواهند شد.
۳. تأمین منابع برای تجهیزات موردنیاز سکوهای مشمول
• ارائۀ تسهیلات از صندوق نوآوری و شکوفایی به سکوهای مشمول برای توسعۀ زیرساختهای خود؛
• حمایت وزارت ارتباطات برای تأمین زیرساختهای اولیۀ سکوهای مشمول.
با توجه به اینکه هنوز مشخص نیست نتیجۀ ارائۀ تسهیلات گستردۀ قبلی توسط صندوق نوآوری و شکوفایی چه بوده است و اینکه هنوز با گذشت سالها هیچ فهرستی از استارتاپها و کسبوکارهای دریافتکنندۀ ۸ تا ۱۳هزار میلیارد تومان تسهیلات این صندوق منتشر نشده است، ابهام در شرایط و چگونگی توزیع این اعتبارات و تسهیلات برای بدنۀ اکوسیستم استارتاپی کشور بهشدت نگرانکننده است.
ذکر این نکته ضروری است که حمایت وزارت ارتباطات برای تأمین زیرساخت اولیۀ سکوهای مشمول، از وظایف ذاتی این وزارتخانه است اما این شیوۀ حمایت میتواند بسیار مخرب باشد.
۴. حمایت مالیاتی
• معافیت مالیاتی تا سقف حدود ۲میلیارد تومان درآمد در سال برای کسبوکارهای مشمولی که فاقد سابقۀ مالیاتی هستند.
• تخفیف مالیاتی برای کسبوکارهای مشمولی که دارای پروندۀ مالیاتی هستند.
بهخوبی میدانیم که از منظر حقوقی هرگونه اِعمال معافیت یا تخفیف مالیاتی، مستلزم ایجاد تغییرات گسترده در قوانین و دستورالعملهاست. همچنین، با توجه به افزایش درآمدهای در نظر گرفتهشده در بودجۀ ۱۴۰۲ در بخش مالیاتی، بعید به نظر میرسد که بتوان مصوبات این بند را سریع و آسان اجرایی کرد.
• قبول هزینههای راهاندازی و توسعۀ کسبوکار و سکوهای مشمول بهعنوان هزینۀ قابلقبول مالیاتی.
در این بخش، پذیرش هزینهها بهعنوان نوعی حمایت از سکوها در نظر گرفته شده است، درحالیکه این موضوع از حقوق اولیۀ همۀ کسبوکارها و مؤدیان مالیاتی است. همچنین، دربارۀ همۀ این موارد، سازمان امور مالیاتی موظف شده است تا بخشنامههای مربوطه را ظرف یک ماه مصوب کند که با توجه به محدودیتهای قانونی در زمینۀ امور مالیاتی و کندی ذاتی این دستگاه، بعید است این زمانبندی عملی شود.
۵. تسهیلات
• پرداخت تسهیلات به کسبوکارهایی که از سکوهای خارجی به سکوهای مشمول، مهاجرت میکنند؛
• قبول «حساب کاربری» افراد برای اعتبارسنجی مالی آنان در بانکها بر اساس دستورالعملی که بانک مرکزی تهیه خواهد کرد؛
• بانکها مجازند که بر اساس دستورالعملی که بانک مرکزی تهیه خواهد کرد، حساب کاربری افراد با دنبالکنندۀ بالا را بهعنوان وثیقه قبول کنند.
موارد ذکرشده در این بخش از آییننامه بهقدری عجیب و غیرقابل اجرا به نظر میرسند که بهسختی میتوان آنها را نقد کرد. اینکه «حساب کاربری» افراد در یک سکوی داخلی، روشی برای اعتبارسنجی مالی آنها در نظر گرفته شود و یا بتوان آن را بهجای وثیقه ارائه کرد، نهتنها اجرایی نیست، بلکه ابداعی است که نمیشود آن را باور کرد. میتوان گفت ایدهای است که برای اولین بار در جهان مطرح شده و بعید است ازنظر نظام بانکی کشور پذیرفته شود و قابلیت اجرا و حتی تست داشته باشد.
۶. حمایت از استقرار در پارک علم و فناوری
• سکوهای مشمول از مزایای قانونی حضور در پارکهای علم و فناوری برخوردار خواهند شد.
در حال حاضر، سکوها و استارتاپهای کشور با شرایطی خاص در پارکهای علم و فناوری حضور دارند و ذکر این مورد بهعنوان حمایت جدید، منطقی نیست. ضمن اینکه هنوز هیچ گزارش مدونی از نتیجۀ حمایتها و استقرارهای قبلی ارائه نشده است. در اینجا، پرسش مهمی مطرح میشود: «شرکتها و استارتاپهایی که در دهۀ ۹۰ش در این مراکز مستقر شدند، هماکنون در چه شرایط و وضعیتی هستند؟»
۷. تسهیل احراز هویت و مجوز کسبوکار
• کسبوکارهای خانگی و ثبتمحور، نیازی به اخذ مجوز ندارند و ثبتنام آنها در پلتفرم بهمنزلۀ ثبت در درگاه ملی مجوزهاست.
مدتهاست که هیئت مقرراتزدایی این موضوع را پیگیری میکنند و تاکنون نیز از طریق درگاه g4b.ir در حال انجام بوده است، بنابراین نمیتواند بهعنوان یک موضوع حمایتی مطرح شود؛ چراکه اولاً تسهیل احراز هویت و اعطای مجوز به کسبوکارها و بهتر از آن، بینیازی کسبوکارها به مجوزهای متعدد، وظیفۀ ذاتی و طبیعی همۀ نهادها، سازمانها و مؤسسههای دولتی و حاکمیتی است.
ثانیاً طرح یک جملۀ کلی در شرایطی که محدودیتها و مثالهای نقض زیادی برای آن وجود دارد و هیچ بازۀ زمانی مشخصی برای لازمالاجرابودن آن مشخص نشده است، عملاً اجرایی نخواهد بود. برای مثال، قیدکردن زمان، مثلاً اینکه هیچ کسبوکاری نباید بیش از سه روز منتظر مجوز باشد و در صورت صادرنشدن مجوز، صاحب کسبوکار میتواند کارش را آغاز کند، پیشنهاد بهتری بود.
همچنین، این پرسش مطرح است که مطابق این آییننامه، تعریف کسبوکارهای خانگی چیست و چه کسبوکارهایی در این چارچوب قرار میگیرند؟
۸. نشان هویت تأییدشده (اعتباربخشی به کسبوکارها و کاربران)
• اعطای نشان ویژۀ کسبوکار (تیک ویژۀ کسبوکار) در سکو به کسبوکارهای احرازهویتشده؛
• امکان اخذ نشان اعتبار تأییدشده (تیک آبی) برای عموم کاربران.
جالب است قابلیتی که سالهاست در پلتفرمهای خارجی استفاده میشود و هدف آن جداسازی حسابهای کاربری افراد و کسبوکارهای معتبر از حسابهای کاربری جعلی و همچنین روشی برای کسب درآمد بوده است، یک نوع حمایت از سکوها اعلام شده است.
۹. داده و اطلاعات کاربران
• دادههای کاربران در سکوهای مشمول، جزو اسرار تجاری است و با متخلفان برخورد قانونی خواهد شد.
این بخش نیز نمیتواند بهعنوان حمایت در نظر گرفته شود و این بند یک پیشفرض جهانشمول دربارۀ فعالیت استارتاپها و کسبوکارهای اینترنتی است. ضمن اینکه میدانیم نهادها و مؤسسههای دولتی و حاکمیتی، وقتی اطلاعاتی میخواهند، کسبوکار مجبور به تمکین است و با یک بند در یک دستورالعمل بعید است اتفاقی بیفتد و ماهیت فکری نهادهای مشخصی که کسبوکارها را وادار به ارائۀ اطلاعات میکنند، تغییر کند.
۱۰. حمایت از فعالان تولید محتوا
• کلیۀ رسانهها و فعالین تولید محتوایی که در بستر سکوهای داخلی فعالیت مینمایند، مشمول حمایتهای این تصویبنامه خواهند بود. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مکلف است امکان استعلام و صحتسنجی مشمولین این ماده را در مرکز ملی تبادل اطلاعات برای سکوهای داخلی فراهم کند.
مشخصاً نتیجۀ چنین حمایتهایی، منحصراً حمایت از «محتوای موردقبول حاکمیت» خواهد بود. همین حالا میبینیم که برای پلتفرمهای تولید و بهاشتراکگذاری محتوا چه محدودیتها و انحصارطلبیهایی ایجاد شده است. ضمن اینکه در خصوص نظارت بر بخش مهمی از محتوا، نه وزارت ارشاد که عملاً سازمان صداوسیما مدعی تصمیمگیری و دارای اختیارات نظارتی است.
۱۱. ارائۀ خدمات دولت هوشمند (ارائۀ خدمات دولتی در سکوهای مشمول)
• طی یک برنامۀ زمانبندیشده و بهمرور، خدمات دولتی از طریق سکوهای مشمول به مردم ارائه خواهد شد.
اینکه دولت ارائۀ بخشی از خدمات خود را به بخش خصوصی واگذار کند، در کل میتواند اتفاق خوبی باشد؛ اما ارتباطی با حمایت از استارتاپها و سکوهای داخلی ندارد. این موضوع نوعی بازار مستقل از بازارهای موجود سکوها محسوب میشود، مگر اینکه با این موضوع نیز بهعنوان رانت و امتیاز برای اعطا به بعضی از سکوهای داخلی استفاده شود یا مخاطبان مجبور شوند از سکوهای داخلی بهبهانۀ ارائۀ خدمات دولتی استفاده کنند.
در پایان، میتوان گفت آییننامۀ حمایت از سکوها و کسبوکارهای اقتصاد دیجیتال، نمایشی و غیراجرایی به نظر میرسد و درعینحال، حتی اگر بخشهایی از آن عملی شود و به اجرا درآید، برای فضای رقابتی و اکوسیستم استارتاپی و در نهایت کاربران نهایی، بهشدت مخرب و خطرناک خواهد بود.