در ابتدای این جلسه کرمی، رئیس اتحادیه کسب و کارهای اینترنتی کشور گزارشی از فعالیتهای اتحادیه کشوری کسب و کارهای اینترنتی کشور ارائه کرد و به فرایند صدور مجوز، هماهنگیهای صورت گرفته و تعاملات میان اتحادیه و سایر نهادها اشاره کرد.
در ادامه جلسه شایان شلیله، دبیر انجمن صنفی کسب و کارهای اینترنتی تهران با اشاره به تقسیم مسؤلیت میان انجمن صنفی و اتحادیه کسب و کارهای اینترنتی اظهار داشت: امروز با چالشهای مختلفی در کسب و کارهای اینترنتی مواجه هستیم که مهمترین آنها نیاز به یک نگاه کلان در این عرصه است.
شلیله تصریح کرد: برخی کسب و کارها مانند تاکسی های اینترنتی ۲ میلیون شغل ایجاد کردهاند و سبب تحول در حمل و نقل شدهاند که این مساله مورد استقبال سازمانهای مختلفی است اما یک یا چند سازمان دیگر به سبب ایجاد مشکل برای تاکسی داران سنتی با این ۲ میلیون شغل مخالفت میکنند که با ایجاد یک نگاه کلان این مشکل حل میشود.
دبیر انجمن صنفی کسب و کارهای اینترنتی تهران به مشکلات قوانین موجود و نیاز به قوانین جدید اشاره کرد و گفت:برخی از قوانین خوب است و برخی از قوانین قدیمی است یا در برخی زمینهها قانونی وجود ندارد. اگر سرعت تصویب قوانین بهتر شود، از موجهای فناوری دنیا عقب نمانده و از آنها استفاده میکنیم.
شلیله افزود: در سال جاری نزدیک به ۵۰ استارت آپ با مدیران و موسسان جوان به سبب مشکلات اداری مجبور به تعطیلی شدند.
شهرام شاهکار نائب رئیس هیات مدیره اسنپ نیز در این جلسه به مشکلات قانونی موجود اشاره کرد و اظهار داشت: یکی از مشکلات مهم برای کسب و کارهای اینترنتی، استناد دستگاههای مختلف به قوانین غیر مرتبط به این حوزه است که یکی از آنها مشکلات مالیاتی است. کسب و کارهای نوپا به دلیل طبیعت خود در سالهای اول ضررده هستند و نگاه سودآوری آنها به آینده است اما این مساله درک نمیشود و به پولشویی یا عدم صداقت در کسب و کار متهم میشوند در حالی که اگر چنین نباشد، آن کسب و کار استارتآپی نیست.
مصطفی سعیدنژاد از شبکه مترجمین ایران به مشکل عدم شناخت سیستم پلتفرمی در قوانین کشور اشاره کرد و گفت: در کسب و کارهای پلتفرمی، تنها ایجاد اتصال بین مجری و سفارش دهنده به عهده کسب و کار است و درآمد نیز از پورسانت این کار است و مسؤلیت آن نیز محدود است. اگر سازمانهای ذی ربط با وضع قانون مسؤلیت کسب و کارهای پلتفرمی را به میزان نقش آنها محدود کنند، مشکلات این کسب و کارها تا حد زیادی حل میشود.
وی به مشکل اخیر کسب و کار دیوار اشاره کرد و گفت: این کسب و کار تنها پیوند دهنده دو نفر است و ممکن است گردش مالی بین این دو صدها میلیون تومان باشد.
سولماز صادقنیا، نائب رئیس انجمن صنفی کسب و کارهای رایانهای به تأثیر رشد شرکتهای کوچک و متوسط در رشد اقتصادی کشورها اشاره کرد و گفت: در ایران راهاندازی کسب و کارهای کوچک توسط یک گروه دانشجو از همان ابتدا دچار مشکل است. مشکل ابتدا از نبود بیمه شروع میشود و به مشکلات مالیاتی، ثبت شرکت، بیمه و … میرسد. اخیراً آیین نامهای برای تأمین جمعی سرمایه یا کرود فاندینگ تصویب شده است که نه تنها کار را راحتتر نکرده بلکه بسیار سخت تر شده است و از عدم شناخت این حوزه میآید.
انصاری مدیر حقوقی تپسی به مشکلات کسب و کارهای تاکسیهای اینترنتی پرداخت و گفت: مشکلات اساسی تاکسیهای آنلاین تصویب برخی آییننامهها توسط تاکسیرانی است که به طور ذاتی رقیب تاکسیهای آنلاین هستند. توان ما و دیگر تاکسیهای اینترنتی برای حل تعارض میان مرجع صدور مجوز است و شهرداریها به دنبال این هستند که مجوز را از آنها بگیریم.
علاقهبند، مدیرعامل اسنپ نیز در ادامه سخنان مدیر حقوقی تپسی به تشریح مشکلات تاکسیهای اینترنتی پرداخت و گفت: مشکلات تاکسی های اینترنتی فراوان است و باید با تعامل میان نهادها به حل این مشکلات نزدیک شویم.
اعتدال مهر، رئیس اتحادیه صنفی کسب و کارهای اینترنتی تهران در این جلسه به تشریح وضع کسب و کارهای اینترنتی پرداخت و اظهار داشت: وضع کسب و کارهای اینترنتی خوب نیست. متأسفانه یک مصونیتی برای مدیران دولتی و سازمانی وجود دارد که شخصی میتواند با یک تصمیم اشتباه، سبب از بین رفتن کسب و کارهای کوچک شود.
وی افزود: باید جایی برای تصمیم گیری متمرکز وجود داشته باشد و از سوی دیگر کسانی که با تصمیمات خود به کسب و کارها ضرر میزنند، تصمیمات اشتباه خود را پاسخگو باشند.
سید احسان قاضی زاده هاشمی در این جلسه با اشاره به اینکه کسب و کارها در کشور با مشکل تزاحم قوانین مواجه هستند، اظهار داشت: در حوزههای مختلف با تزاحم قوانین روبرو هستیم که ناشی از تعارض قوانین خاص دستگاهها و قوانین عمومی و تخصصی کشور است.
رئیس فراکسیون فضای مجازی مجلس افزود: این چالشهای قانونی با پیگیری حقوقی در سطح وکلا و دادگاهها عموما حل نمیشوند بلکه نیازمند قانونگذاری و نسخ قوانین متعارض در قوانین جدید هستیم. نمونه این کار در قانون منع به کارگیری بازنشستگان اجرا شد که علاوه بر وضع قانون جدید، قوانین و تصویبنامههای قبلی نیز باطل شد تا تعارض قوانین ایجاد نشود.
نماینده مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: در فضای تعارض قوانین، شاهد هرج و مرج قانونی هستیم و هر دستگاهی آن چیزی را که در نظر خودش صحیح به نظر میرسد، اعمال میکند.
قاضی زاده هاشمی افزود: ما نیازمند ایجاد اشتغال پایدار هستیم تا کشور رشد کند و برای ایجاد این نوع اشتغال، نیازمند استفاده از فضای مجازی هستیم و برای استفاده از این فضا باید مسیر را تسهیل کنیم.